SEO

Wat zijn hreflang attributen en hoe implementeer je ze?

Als SEO specialist is het belangrijk om te weten hoe je hreflang attributen kunt implementeren om zo de zoekresultaten voor internationale gebruikers te optimaliseren.

In dit blogartikel zal ik uitleggen wat hreflang attributen zijn en hoe je ze kunt toepassen.

Wat zijn hreflang attributen?

Hreflang attributen zijn HTML-tags die aangeven welke taal een pagina gebruikt. Ze geven zoekmachines aan welke versie van een pagina het meest geschikt is voor een gebruiker die een bepaalde taal spreekt. Dit helpt zoekmachines om de juiste pagina’s weer te geven voor gebruikers in verschillende landen of regio’s.

Hoe werken hreflang attributen?

Hreflang attributen werken door te specificeren welke taal een pagina gebruikt en voor welke gebruikers de pagina bedoeld is. Dit gebeurt door het toevoegen van een rel="alternate" hreflang="x" tag aan de head-sectie van een pagina.

De “x” in de hreflang-tag geeft de taal aan die de pagina gebruikt. Bijvoorbeeld: rel="alternate" hreflang="en" zou aangeven dat de pagina in het Engels is.

Hoe implementeer je hreflang attributen?

Er zijn een aantal manieren om hreflang attributen te implementeren, afhankelijk van hoe jouw website is opgebouwd. Hieronder staan een aantal veelgebruikte methoden:

  1. Via HTTP-headers: Deze methode maakt gebruik van de HTTP-headers om hreflang attributen te specificeren. Dit is de meest efficiënte manier om hreflang attributen te implementeren, omdat zoekmachines deze informatie direct kunnen lezen zonder de pagina te moeten crawlen.
  2. Via HTML-tags: Je kunt hreflang attributen ook specificeren door gebruik te maken van HTML-tags. Dit kan worden gedaan door rel="alternate" hreflang="x" tags toe te voegen aan de head sectie van een pagina.
  3. Via een sitemap: Een andere manier om hreflang attributen te implementeren is door gebruik te maken van een sitemap. In deze sitemap kan je aangeven welke versies er van een pagina beschikbaar zijn en in welke talen.
  4. Via Google Search Console: Je kunt ook hreflang attributen implementeren door gebruik te maken van Google Search Console. In Search Console kan je aangeven welke versies van jouw pagina’s beschikbaar zijn en in welke talen. Dit helpt zoekmachines om de juiste pagina’s weer te geven voor gebruikers in verschillende landen of regio’s.

Duplicate content

Het implementeren van hreflang attributen kan ook helpen om problemen met duplicate content op te lossen. Duplicate content is content die op meerdere plaatsen op internet voorkomt, zoals vertalingen van artikelen. Dit kan ertoe leiden dat zoekmachines moeite hebben om de juiste versie van de pagina weer te geven aan gebruikers.

Met name voor internationale websites met lokalisatie op verschillende domeinen, is het belangrijk om duplicate content te vermijden.

Als er meerdere domeinen zijn die dezelfde content hosten, zal alleen het domein dat de content als eerste publiceerde kunnen ranken. De andere domeinen worden beschouwd als duplicate content en zullen niet in zoekresultaten verschijnen.

Door gebruik te maken van hreflang attributen, kan je dus aangeven dat de content op verschillende websites of pagina’s met elkaar gelinkt is.

Hierdoor zal Google begrijpen dat de verschillende websites bedoeld zijn voor specifieke doelgroepen en talen, en zullen ze beide pagina’s als uniek beschouwen en ranken in zoekresultaten.

Regio aangeven

Het toevoegen van een taalcode is een vereiste voor een hreflang tag, zonder de taalcode zal de tag niet functioneren. Er wordt gebruik gemaakt van het ISO 639-1 formaat, waarbij elke taal een unieke tweeletterige code heeft.

Naast taal, is het ook mogelijk om een regio toe te voegen aan de hreflang tag. Dit kan nuttig zijn om onderscheid te maken tussen talen in verschillende landen, zoals Nederlands in Nederland en Nederlands in België.

Hierdoor kun je je pagina’s volledig lokaliseren. Voor regiocodes wordt het 3166-1 alpha-2 formaat gebruikt, waarbij elke regio een unieke tweeletterige code heeft.

Het is ook mogelijk om hreflang tags te combineren en alleen voor bepaalde URLs een regio te specificeren.

Bezoekers die niet uit een van de aangegeven regio’s komen, zullen dan op de algemene pagina terechtkomen. Dit is een flexibele manier om te voldoen aan de lokalisatiebehoeften van je gebruikers en zoekmachines.

Test je tags

De eerste stap om er zeker van te zijn dat je hreflang tags correct zijn toegepast, is om deze te testen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zoals het gebruik van tools zoals Google Search Console, web crawlers en hreflang testing tools.

Een van de meest voorkomende methoden is het gebruik van Google Search Console. Deze tool biedt een International Testing Report waarmee je kunt zien hoeveel hreflang tags je hebt gebruikt en of er eventuele fouten zijn.

Zo kun je snel en eenvoudig problemen detecteren en verhelpen voordat ze invloed hebben op je zoekresultaten.

Tot slot

Het is belangrijk om te weten dat als je hreflang attributen implementeert, je deze consistent moet toepassen op jouw website.

Dit betekent dat als je een pagina hebt in het Engels, je deze pagina ook moet aangeven als beschikbaar in het Engels op andere pagina’s die gelinkt zijn aan deze pagina. Dit helpt zoekmachines om de juiste pagina’s weer te geven voor gebruikers.

Het implementeren van hreflang attributen is een belangrijk onderdeel van SEO voor internationale websites.

Het helpt zoekmachines om de juiste pagina’s weer te geven voor gebruikers in verschillende landen of regio’s en kan leiden tot een betere gebruikerservaring en een hogere positie in zoekresultaten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *