iPhone

Hoe maak je je iPhone weer schoon!?

Indien je al geruime tijd een iPhone of iPad bezit, is de kans groot dat er ongebruikte apps, contacten en instellingen op je toestel staan. Dit artikel helpt je ontdekken hoe je meldingen en opslagruimte van je apparaat kan vrijmaken.

Verwijder ongebruikte apps

Het is waarschijnlijk bekend voor jou dat het handig is om ongebruikte apps te verwijderen om opslagruimte vrij te maken op je iPhone. Wat je mogelijk niet weet, is dat iOS een speciaal hulpmiddel heeft om je hierbij te helpen.

Om deze tool te openen, open je de Instellingen-app op je iPhone of iPad, tik je op “Algemeen”, gevolgd door “iPhone-opslag” of “iPad-opslag”. Het kan even duren voordat de interface is ingevuld, maar daarna zie je een handige visuele weergave van hoeveel van de opslagruimte van je apparaat je hebt gereserveerd voor apps, foto’s en andere soorten bestanden.

Je ziet ook een lijst van alle apps die op je apparaat zijn geïnstalleerd, hoeveel ruimte ze innemen en wanneer je ze voor het laatst hebt gebruikt.

Als je op een app tikt, zal iOS je minstens twee opties geven. Je kunt de app en alle bijbehorende gegevens verwijderen, of je kunt de app “offloaden”. In het laatste geval verwijdert iOS de app van je iPhone of iPad, maar laat je gegevens ongemoeid.

Als je de app opnieuw installeert, kun je verdergaan waar je gebleven was. De app blijft ook in je App Library staan, zodat je er gemakkelijk bij kunt. In het menu iPhone-opslag kun je ook je apparaat zo instellen dat ongebruikte apps automatisch worden verwijderd als je weinig opslagruimte hebt.

Als je vaak Apple Music en Berichten gebruikt, tik dan daarop, omdat ze een paar extra opties bieden voor het beheer van hun voetafdruk. De interface van Apple Music bevat een lijst van alle downloads op je iPhone of iPad, gesorteerd op artiest en album, wat een veel betere manier is om je bibliotheek bij te houden dan vanuit de app zelf.

Berichten heeft een paar handige opties voor mensen die veel sms’en. Onderaan de interface zie je een overzicht van alle verschillende bijlagen die je in berichten met je vrienden en familie hebt ontvangen.

Als je ziet hoeveel opslagruimte die oude foto’s, video’s en GIF’s in beslag nemen, kan dat je ogen openen; iOS vraagt je zelfs om grote bijlagen te bekijken. Dat is een goede plek om te beginnen, aangezien de interface de grootste ruimtevreters bovenaan markeert.

Je kunt iOS ook zo instellen dat berichten en bijlagen van meer dan een jaar oud automatisch worden verwijderd. Tenzij de ruimte op je toestel beperkt is, raad ik je af deze optie in te schakelen, al was het maar omdat je dan misschien een foto of video met sentimentele waarde verwijdert.

Verwijder oude foto’s en filmpjes

Een andere tip voor het opschonen van je iPhone is om regelmatig oude foto’s en video’s te verwijderen. Als je al lang een iPhone hebt, heb je waarschijnlijk veel foto’s en video’s opgeslagen die je niet meer nodig hebt.

Om ruimte vrij te maken, kun je je fotoalbum doorzoeken en alle foto’s verwijderen die je niet meer wilt bewaren. Je kunt ook de “Onlangs verwijderd” map controleren om te zien of er foto’s zijn die je definitief wilt verwijderen. Vergeet niet om regelmatig back-ups te maken van je belangrijke foto’s en video’s voordat je ze verwijdert.

Ongebruikte apps verwijderen

Een andere tip voor het opschonen van je iPhone is om ongebruikte apps te verwijderen. Veel mensen downloaden apps die ze uiteindelijk maar één keer gebruiken of helemaal niet gebruiken. Deze apps nemen onnodige ruimte in op je apparaat en kunnen ook achtergrondprocessen uitvoeren die de prestaties van je iPhone beïnvloeden.

Door deze apps te verwijderen, kun je niet alleen ruimte vrijmaken, maar ook de algehele prestaties van je apparaat verbeteren. Je kunt ook overwegen om regelmatig te controleren welke apps de meeste opslagruimte in beslag nemen en te beslissen of je ze echt nodig hebt.

Je contactenlijst bijwerken

Als je al een tijdje een iPhone hebt, is de kans groot dat je contactenlijst een opfrisbeurt kan gebruiken. Als je niet van plan bent om al die contacten te bellen, waarom zou je dan geen contacten verwijderen die je niet meer nodig hebt?

Gelukkig maakt je iPhone het gemakkelijk door waarschijnlijke dubbele contacten te identificeren. Verder hoef je alleen maar door elke contactpersoon te gaan en ervoor te zorgen dat de informatie up-to-date is. Het is een vrij eenvoudig proces.

Controleer je meldingsinstellingen

Een goede gewoonte om aan te nemen is om af en toe jouw meldingsinstellingen te controleren, omdat ze niet alleen de batterij van jouw apparaat kunnen belasten, maar ook jouw aandacht afleiden van belangrijkere zaken. Om te beginnen, ga naar de Instellingen-app van jouw apparaat en selecteer “Meldingen”.

Als je nog niet bekend bent met de geplande overzichtsfunctie van iOS 15, raad ik je aan deze te gebruiken. Veel meldingen vereisen niet onmiddellijke aandacht, dus het is beter om ze in één keer te behandelen in plaats van constant onderbroken te worden. De geplande functie stelt je in staat om een paar keer per dag in te stellen wanneer jouw toestel bepaalde meldingen in één keer weergeeft.

Dit zou de meeste mensen moeten helpen om hun meldingen beter te beheren, maar als je nog een stap verder wilt gaan, kunt je de instellingen voor elke app individueel aanpassen. Voor sommige apps, zoals Instagram en Twitter, kan je hun in-app instellingen aanpassen om de meldingen die ze sturen te beperken of uit te schakelen, omdat ze vaak de grootste overtreders zijn.

Focus Mode

Je kunt gebruikmaken van de Focus-functie van Apple om je meldingen te beheren. Dit hulpmiddel stelt je in staat om aangepaste niet storen-instellingen te configureren voor verschillende activiteiten. Standaard worden er een paar vooraf geconfigureerde instellingen meegeleverd, maar het is de moeite waard om de instellingen voor elk ervan te bekijken en ze aan te passen aan je behoeften.

Om een nieuwe aangepaste Focusmodus te maken, kun je de Instellingen-app op je iPhone of iPad openen en tikken op “Focus”, dat zich in dezelfde subcategorie bevindt als meldingen. Je kunt ook rechtstreeks vanuit het Control Center van je apparaat een nieuwe Focusmodus aanmaken door lang te drukken op het pictogram “Niet storen” en te tikken op “Nieuwe focus”.

Eenmaal gemaakt, kun je de Focusmodus aanpassen door contacten op te geven waarvan je wilt dat iOS meldingen uitzet of toestaat, evenals door dit te doen voor apps. Tik op “Opties” onder de lijsten met contacten en apps om extra instellingen te bekijken, waaronder de optie om stille meldingen weer te geven op je vergrendelingsscherm.

Ten slotte kun je je startscherm aanpassen voor verschillende focusmodi. Door de apps waartoe je gemakkelijk toegang hebt te beperken, kun je minder snel afgeleid worden. Bijvoorbeeld, door je leesfocus in te stellen, beperk je je startscherm tot apps zoals Libby, Pocket en Apple Music.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *