Aliexpress

Aliexpress moederbedrijf Alibaba gaat splitsen in zes bedrijfsonderdelen

Alibaba, een Chinese techgigant, zal zichzelf opdelen in zes verschillende bedrijfsonderdelen. Dit zal gepaard gaan met het aanstellen van nieuwe CEO’s en het overbrengen van toegewezen aandelen. Door deze veranderingen verwacht het bedrijf beter te kunnen reageren op de markt en efficiënter te kunnen groeien.

De zes bedrijfsonderdelen zullen vallen onder de Alibaba Group, die als holdingbedrijf zal fungeren. Na de splitsing kunnen deze onderdelen zelf investeringen inzamelen of naar de beurs stappen. Taobao Tmall Commerce Group blijft echter volledig in handen van Alibaba.

Trudy Dai is aangesteld als CEO van Taobao Tmall Commerce Group, waar onder andere Taobao, Tmall, Taobao Deals, Taocaicai en 1688.com onder vallen. De internationale marktplaatsen zullen onder de Global Digital Commerce Group vallen, die zal worden geleid door CEO Jiang Fan.

Daarnaast zullen alle cloud- en AI-activiteiten komen onder de Cloud Intelligence Group, waar CEO Daniel Zhang aan het hoofd zal staan. De overige drie groepen zijn de Local Services Group, de Cainiao Smart Logistics Group en de Digital Media and Entertainment Group.

Volgens Alibaba betreft deze reorganisatie de grootste verandering in de 24-jarige geschiedenis van het bedrijf. CEO Daniel Zhang verwacht dat deze splitsing zal leiden tot snellere reacties op veranderingen in de markt en dat aandeelhouders beter inzicht krijgen in hun investeringen. Er is geen bekende connectie tussen deze beslissing en de terugkeer van oprichter Jack Ma naar China.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *